El trencaclosques de la Llei Electoral de Catalunya

Fa uns mesos podiem veure pel carrer a voluntaris amb samarretes de color safrà que demanaven signatures per a la creació d’una Llei Electoral pròpia per a Catalunya mitjançant una Iniciativa Legislativa Popular. Una reivindicació en principi justa, ja que aquesta Llei ja es contemplava a l’Estatut de 1977 i mai es va arribar a crear. Ara, però, amb 88.926 signatures presentades i, el que és més important, amb l’aparició dels casos Millet i Pretòria -que han erosionat, tant per activa cóm per passiva, la credibilitat en el sistema i els polítics catalans-  sembla que els partits, almenys els majoritaris, s’han posat les piles i començen a veure amb bons ulls una reforma electoral.

Ara, sembla que els escons on s’asseuen els diputats a l’Hemicicle són més còmodes del que ens volen fer crèure al Canal Parlament, perque juntament amb la voluntat d’un rentat de cara col·lectiu també existeixen els recels i les pors a un canvi de la llei. És una por més gran que la que tenen les dones i els homes al canviar-se el color dels cabells, ja que aquí no tan sols corre perill una  cabellera si no s’aplica bé el tint, sinó caps sencers de diputats. De fet, des de Ciutadans i des del Partit Popular no en volen ni sentir a parlar, d’aquesta reforma.

Pel que fa els grups restants (Convergència, PSC, Esquerra i Iniciativa) ja els hi està bé encetar aquest tema. Ara per ara només estan d’acord amb el tema de les vegueríes cóm a circumscripció electoral. I mentres uns, cóm ara Convergència, proposen un model electoral semblant al dels “länders alemanys”, d’altres, cóm els membres del Tripartit, proposen la fòrmula “una persona, un vot”, en contraposició a la actual Llei d’Hondt que afavoreix els vots rurals (majoritàriament convergents) per sobre dels vots del cinturó de Barcelona (on els membres del Tripartit hi tenen més a guanyar). Pel que fa això, el PSC demana un model semblant a l’anglès, on, segons diuen, el ciutadà podrà adreçar-se directament al seu diputat.

Ara, on també hi haurà batalla serà pel tema de les llistes, si han de ser obertes totalment, desbloquejades o es deixen tal i cóm estàn. Encara que ningú s’ha pronunciat obertament encara per aquesta última fòrmula.