Brisbane

Abans de tot, voldria disculpar-me per haver trigat tant en postejar al bloc. Des que he arribat a Brisbane he tingut problemes per connectar-me. De fet, la connexió a Internet en aquesta zona del món, és de les més cares i de les més lentes, juntament amb Nova Zelanda. El meu landlord va ser a Sri Lanka després del Tsunami i em va dir que allà fins i tot després del desastre tenien una connexió a Internet que li donava mil voltes a la que hi ha a Austràlia. I molt més barata.

I si alguna vegada he dit pel twitter que per fi tenia Internet a la Uni… Sí, en tinc. Però per aconseguir trobar la xarxa ja has de fer un màster que jo no vaig fer. I per connectar-me a casa… em sembla que també hauré de fer un altre màster. Avançat, però. Màster Avançat en Connexió Internàutica. De fet, no entenc per què no en fan un a la UPC, perquè a Catalunya també costa molt entrar a les xarxes públiques. Algú ho havia de dir.

Però a part de la impossibilitat d’entrar a la xarxa, estic prou bé. Gràcies.

I si això, començo a explicar com és el lloc on estic vivint ara…

Brisbane des del South Bank amb el Citycat navegant pel riu Brisbane

Brisbane es troba a una latitud sud si fa no fa similar a la de les Illes Canàries, el que fa que es trobi en una zona de clima tropical. Els conceptes “primavera”, “estiu”, “tardor” i “hivern” sembla que no estiguin gaire en boga per aquí, però el fet que sigui una zona tropical amb pluges abundants fa que la vegetació floreixi per on li doni la gana. Això fa de Brisbane una veritable ciutat-jardí. Hi ha verd per totes bandes.

Però que sigui una ciutat-jardí no vol dir que no hi hagi grans construccions. Tot el contrari. Aquesta ciutat no para de créixer. S’estan construint nous gratacels a la City, o CBD, de Central Business District, (de fet, els primers gratacels van començar a brotar per la City a principis dels 90) i moltes de les infraestructures (carreteres, hospitals, transports, escoles…) també semblen nous de trinca. En part, Brisbane no només està millorant les infraestructures, sinó que també està creixent molt ràpidament, tant a l’ample, com a l’alçada com pel que fa a la població. En certa manera em recorda a Barcelona quan s’hi havia de fer els Jocs Olímpics: En permanent construcció, però amb encara un cert encant de ciutat de províncies. Cal recordar que vam competir contra ells per tenir els Jocs del 1992, i per això els habitants de Brisbane ens tenen certa enveja.

Perque també us en feu una idea, Brisbane també és coneguda a Austràlia com “Brisvegas”, ja que entre els anys 30 i fins ben entrats els 90 era la única ciutat que hi havia a aquesta banda de la frontera amb Nova Gales del Sud on hi havia una mica de diversió. I quan dic “diversió” em refereixo al joc, putes i alcohol. Com Las Vegas. Si hi sumeu això a la gran quantitat de llums de neó que també hi ha al voltant de la carretera principal que la uneix amb els suburbis del nord, sí, definitivament podem parlar de “Brisvegas”.

Però d’aquí a 10 anys donarà molt a parlar. Potser arribarà a ser una nova Barcelona algun dia. Però ara per ara si hem de fer una comparació amb alguna ciutat que coneguem, Brisbane seria la València d’Austràlia. La tercera ciutat en població i extensió però amb moltes ganes de projectar-se internacionalment. De fet, ho té tot a favor per que hi arribi, com ara un aeroport Internacional, bons museus (millors fins i tot que els de Barcelona m’atreveixo a dir), fins a cinc universitats (només a Barcelona ja n’hi ha set: UB, UAB, URL, UIC, UAO, UPF i UPC)…

City Hall durant la benvinguda del Lord Mayor of Brisbane als estudiants internacionals

Definitivament, Brisbane és, com diu el seu eslogan, Australia’s new world city.