La millor nit de Castells de tota la Història

Publicada a Wikidiari.info el 10/02/2014

La gala va estar amenitzada per un espectacle visual, sonor i poètic. FOTO: Marc Figuerola Delgado
La gala va estar amenitzada per un espectacle visual, sonor i poètic. FOTO: Marc Figuerola Delgado

Dissabte 1 de febrer es va celebrar al Teatre Principal de Valls la VIII Nit de Castells, organitzada per la Revista Castells, en la que es van atorgar els premis a fets, persones i colles notables de la temporada 2013. La Nit va discórrer en un clima distès i de germanor entre colles, així com també per acabar de tancar calendaris d’actuacions. Hi va assistir el Conseller de la Presidència, Francesc Homs, el President de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, i l’Alcalde de Valls, Albert Batet, així com també representants dels principals patrocinadors de les colles castelleres: Damm i Repsol.

La gala, que en un principi s’havia de fer a peu dret, va fer seure tots els assistents mentre un trio format per un poeta, un grafiter i un músic van fer de mestres de cerimònies.

El premi a una trajectòria, atorgat per la Revista Castells, va ser per Quico Pino, delsXiquets de Tarragona, “pels cinquanta anys fent castells i haver esdevingut una icona de la Tarragona castellera”. Pino va dir que tot i els cinquanta anys, encara es diverteix fent castells.

El premi a una iniciativa social a favor del món Casteller, atorgat també per la Revista Castells, va anar a parar als aficionats de Llorenç del Penedès, “per conservar i potenciar la tradició d’aplegar gent del poble per a una única diada a l’any”. Des de fa anys, els veïns de Llorenç s’ajunten per la revetlla de Sant Llorenç i alcen castells. Sense camisa ni escut ni assajos previs han arribat a alçar castells de sis.

El premi Ambaixador Castells, també atorgat per la Revista Castells, va ser per laMuixeranga d’Algemesí, “com a testimoni d’un mateix passat amb el fet casteller, i per compartir uns valors comuns”. Aquesta festa valenciana es reconeix àmpliament com l’origen dels castells. L’alcalde d’Algemesí, Joan Palop, va dir que “Els forasters sentim com a pròpia aquesta tradició dels castells” i que “València sempre anirà unida a Catalunya pels Castells”, fent referència al suport que van donar a la candidatura dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El Catllar va guanyar el Premi a la Plaça Castellera “pel protagonisme que ha aconseguit l’actuació de la Festa Major”. Aquest poble del Tarragonès no té colla pròpia, però ha aconseguit convertir-se en una de les places castelleres més respectades de Catalunya, on han arribat a fer-s’hi construccions de Gamma Extra.

Les colles de Gamma Extra van atorgar el Premi a la Colla de la Temporada alsCastellers de la Vila de Gràcia “per la seva impecable trajectòria i la consecució d’una temporada excepcional”. El seu Cap de Colla, en Raimon Garriga, va agrair el premi i el suport rebut per part de la coordinadora i les altres colles, quan un dels seus castellers va quedar en estat crític després d’una mala caiguda a la Festa Major de Gràcia: “Vam trucar a la coordinadora i vam preguntar què fem amb els mitjans, perquè les hienes de la meseta no paraven”. Garriga també va aprofitar per dir que “El món casteller és fort, sòlid i unit”.

Els Castellers de Vilafranca es van endur el Premi al Moment Casteller de l’any 2013, atorgat pels periodistes castellers, pel seu 3 de 10 amb folre i manilles descarregat per la Diada de Sant Fèlix, “com a símbol de la millor actuació i la millor temporada de tots els temps”. El seu president, Jou Cabré, va provocar uns quants murmuris al Teatre Principal de Valls quan va dir: “Portàvem molts intents del 3 de 10 i ens el mereixíem”, però aquests es van anar apagant quan va dedicar el premi a l’Ignasi Trullàs i el Jordi Simó, Castellers de Vilafranca, morts l’any passat en accident de moto.

La canalla també hi va estar representada amb el Premi l’Aleta, atorgat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i que en aquesta primera edició ha anat a parar a la Canalla dels Castellers de Barcelona “pel seu projecte integrador i de treball conjunt”. La seva Cap de Canalla, Meri Mañané, en declaracions aWikdiari.info explica que “el projecte en sí era unir tota la canalla, tant els que pugen als castells com els que no. Vam fer excursions, colònies… També vam fer activitats als assajos, on tots participaven. Aquest projecte, vam notar que funcionava a mitjan juliol, que és quan s’acumulen les lesions.”

També es van donar els premis a les quatre millors fotografíes de l’any, atorgats per votació popular mitjançant les xarxes socials, que van anar a parar a Èdgar Sumalia (1r)Èdgar Toldrà (2n)Bernat Almirall (3r) i Josep Martí (4rt).

Hi van haver els parlaments d’ Albert Batet, alcalde de Valls, i del Conseller de Presidència Francesc Homs. Els dos polítics van destacar la importància d’aquest any 2014, ja que pel novembre hi ha programada la consulta sobre la independència. Però Batet va dir que “per Valls encara és més important, perquè comença la construcció del Museu Casteller”. Francesc Homs, aprofitant el símil, va declarar que “Necessitarem els valors castellers per aquest any” i que “Aquest any 2014 és l’any que l’anxaneta fa l’aleta. Després hem de descarregar el castell”.

En acabar la gala, la resta d’assistents comentaven, entre canapé i canapé, que no podien estar més d’acord amb els resultats: era claríssim qui havia de guanyar enguany, la millor temporada castellera de tota la història.